GORGONZOLA

Gorgonzola peyniri, Dünya’nın en eski mavi damarlı peynirlerinden biridir. Genellikle İtalya’nın Gorgonzola, Piedmont ve Lombardy bölgelerinde üretimine sıkça rastlanır. Adından da anlaşılacağı üzere tarihte ilk Gorgonzola bölgesinde üretimi yapılmıştır.

Rivayete göre, bir peynirci, üretim yaparken, kaymağı bir gece boyunca yanlışlıkla unutarak bütün suyunu çekmesini sağlar. Hatasını fark eden peynirci, anlaşılmayacağını düşünerek peynire sabah yaptığı taze kaymakları ekler ve karıştırır. Birkaç hafta sonra, peynirde çıkan mavi damarları görür ve yanlışlıkla da olsa lezzetini bugüne kadar korumuş Gorgonzola peyniri ortaya çıkar.

Pütürlü ve yumuşak yapısıyla birçok farklı yemeğe uyum sağlayan bu yoğun lezzetli peynir, makarna sosu olarak tercih edildiğinde damakta oldukça domine bir lezzet bırakır. Gorgonzola’nın tadının yoğunluğu bekletildiği süreye göre değişir. Gorgonzola picante ve Gorgonzola dolce olmak üzere iki farklı türü mevcuttur. Picante daha sert ve tuzlu dolce ise daha tatlı bir tada sahiptir.